Czas pędzi nieubłaganie, zima już praktycznie się kończy a niebawem Wielkanoc. Pewnie większość z Was już rozgląda się za ciekawymi przepisami na święta. Myślę, że przepis na babkę cytrynową jest świetną propozycją, gdyż jest niezwykle prosty oraz szybki.
SKŁADNIKI:
1 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/2 cytryny
kostka masła
4 jaja
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
skórka pomarańczowa kandyzowana
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jaja z cukrem, ubijamy mikserem.
Do ubitych jaj dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Masło topimy, letnim zalewamy mąkę z masą jajeczną.
Dodajemy sok z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę skórkę cytrynową.
Wszystko dokładnie mieszamy, do momentu gdy, powstanie gładka masa.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min.
Po upieczeniu, ciasto zostawiam w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Ciasto polewamy lukrem i obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Uwielbiam Babki Wielkanocne zwłaszcza, które mają smak cytrynowy :D
OdpowiedzUsuńZ przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam!
wy-stardoll.blogspot.com
Polecam wychodzi świetna :)
UsuńTeraz bym taką babkę zjadła :)
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie - FotoHart
Przepis jest bardzo szybki, wypróbuj :)
UsuńChce tak zrobic :)
OdpowiedzUsuńPolecam, na święta będzie idealna :)
Usuń