6:58:00 PM

6:58:00 PM

Cytrynowa Babka Wielkanocna

 


Czas pędzi nieubłaganie, zima już praktycznie się kończy a niebawem Wielkanoc. Pewnie większość z Was już rozgląda się za ciekawymi przepisami na święta. Myślę, że przepis na babkę cytrynową jest świetną propozycją, gdyż jest niezwykle prosty oraz szybki.



SKŁADNIKI:

1 szkl. mąki tortowej

1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1/2 cytryny

kostka masła

4 jaja

1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

 skórka pomarańczowa kandyzowana

2 łyżeczki proszku do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Jaja z cukrem, ubijamy mikserem.

Do ubitych jaj dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Masło topimy, letnim zalewamy mąkę z masą jajeczną.

Dodajemy sok z cytryny, pokrojoną w drobną kostkę skórkę cytrynową.

Wszystko dokładnie mieszamy, do momentu gdy, powstanie gładka masa.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min.

Po upieczeniu, ciasto zostawiam w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Ciasto polewamy lukrem i obsypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

SMACZNEGO 

 

 

 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam Babki Wielkanocne zwłaszcza, które mają smak cytrynowy :D
    Z przepisu chętnie skorzystam :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Puderniczka blog , Blogger