4:52:00 PM

4:52:00 PM

Chlebek bananowy szybki i prosty przepis


Niestety pogoda nas nie rozpieszcza, mamy czerwiec a ciągle jest zimno i pochmurno. Aura nie nastraja pozytywnie, jednak na osłodę przygotowałam dla Was przepis na szybki i prosty chlebek bananowy.  Wystarczy wymieszać kilka składników, bez użycia miksera. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle łatwe, a jego smak jest rewelacyjny, więc myślę, że jest wart wypróbowania.



SKŁADNIKI:

4 przejrzałe banany

1/4 kostki masła

2 szklanki mąki

0,5 szklanki żórawiny

0,5 szklanki orzechów włoskich

0,5 szklanki cukru

1 jajo

łyżeczka sody oczyszczonej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Banany rozgnieść widelcem w wysokiej misce. 

masło roztopić, ostudzić.

Wszystkie mokre składniki połączyć ze sobą. 

Dodać żurawinę, orzechy włoskie.

Przesiać mąkę z sodą oczyszczoną.

Całość wymieszać.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem.

Pieczemy około 50 minut 180 stopni. 

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

SMACZNEGO !




Ceramika - Bolesławiec

30 komentarzy:

  1. dość często robię chlebek bananowy i też dodaję żurawinę, piękny bolesławiec

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zasmakowałabym takiego chlebka :D Przepis ciekawy :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chlebek bananowy! Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam chlebki bananowe, są przepyszne. Niestety ja nie mam talentu do robienia takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda ten chleb :) nie jadłam nigdy chleba bananowego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy, pieczemy namiętnie w różnych konfiguracjach

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chlebki bananowe. Zawsze piekę je z innymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam chlebek bananowy, ale nie pomyślałam by dodać do niego żurawiny ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zbliża się dłuższy weekend, więc przepis chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często robię chlebek bananowy. Pamietam mój pierwszy raz i w przepisie zdecydowanie było za duzo cukru. Wyszło z tego ciasto bananowe :)
    Teraz dodaje tylko odrobinę cukru.
    Moja córa uwielbia brać sobie takie kawałek bez niczego na drugie sniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru można dostosować do swoich preferencji, muszę spróbować jak smakuje całkowicie bez.

      Usuń

Copyright © Puderniczka blog , Blogger